Αναδημοσίευση από : https://ipposd.wordpress.com/2018/05/31/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-2%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87/

Στις 25 και 26 Μάη 2018 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 2ήμερο “για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό. Μια σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης (στο αίθριο του Έσπερου στην πλατεία Γεωργίου) που στόχο είχε τη διάδοση των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, τη διάχυση του κοινωνικού αναρχισμού ως θεμελιώδους ρεύματος για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου επαναστατικού κινήματος και την ανάδειξη του πλούτου των προτάσεων, των θέσεων και των αγώνων των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας.

Την Παρασκευή 25 Μάη στις 19.00 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Άμπελ Πάζ“Μέσα στην Ομίχλη. Η έξοδος και τα στρατόπεδα εκτόπισης (1939-1942)”  με την παρουσία συντρόφων από τις ελευθεριακές εκδόσεις Ναυτίλος και του  μεταφραστή του βιβλίου, συντρόφου Angel Perez Gonzalez. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με παράλληλη χρήση φωτογραφικού υλικού της εποχής σχετικά με τη μοίρα των ηττημένων του ισπανικού εμφυλίου, και πιο συγκεκριμένα των αναρχικών. Με μόνους συμμάχους τους, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, τη συνεργασία και τη συντροφικότητα κατόρθωσαν  να σταθούν στην τρομερή εξορία. Το βιβλίο μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87) όσο και στο κινητό βιβλιοπωλείο του δυσήνιου ίππου, που εμφανίζεται σε άτακτα διαστήματα στο κέντρο και το πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, οι συντρόφισσες από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην Πατριαρχία από την Πάτρα ανέλαβαν το εισηγητικό κομμάτι του δεύτερου μέρους των εκδηλώσεων. Ο αγώνας ενάντια στην Πατριαρχία ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην εισήγηση τους: “Ο αγώνας των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από τα δεσµά της πατριαρχίας είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του αγώνα για το γκρέµισµα της κρατικής και καπιταλιστικής επιβολής. Γι αυτό το λόγο επιλέγουμε να συλλογικοποιηθούμε και ως γυναίκες, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε και όλοι μαζί, με τους εργάτες, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τα lgbtq άτομα, να ενώσουμε τις φωνές και τη δράση  μας με όραμα μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. […] Ο κόσμος της ελευθερίας, ένας κόσμος που θα χωράει όλους τους κόσμους, θα περάσει από πάνω τους…”

Ακολούθησε η ενημέρωση για την 1η διεθνή πολιτική, καλλιτεχνική, αθλητική και πολιτιστική συνάντηση γυναικών που αγωνίζονται, που κάλεσαν οι γυναίκες ζαπατίστας στο caracol της Μορέλια (8-10 Μαρτίου 2018). Η ενημέρωση έγινε από την ομάδα ενάντια στην πατριαρχία της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης, η οποία παρευρέθηκε στο Μεξικό, καθώς και παρουσίαση της μπροσούρας «Προκλήσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση. Μια ματιά μέσα από τους αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας» που εκδόθηκε για την οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού. Η εισήγηση αυτή συνοδεύτηκε από ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που φτιάχτηκε για τις ανάγκες της εκδήλωσης, σχετικό με τους Ζαπατίστας, τη συνάντηση των γυναικών και την παρουσία της ομάδας εκεί. Το ταξίδι στην πρώτη διεθνή συνάντηση γυναικών που αγωνίζονται ήταν ένα πολιτικό ταξίδι γνωριμίας και σύνδεσης με όσους αγωνίζονται σε όλον τον κόσμο. Όπως γράψανε και οι ίδιες στην παρουσίαση της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία στο Μεξικό: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ και για να μεταφέρουμε σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας την εμπειρία αυτής της συνάντησης, μεταφέροντας το κουράγιο, την έμπνευση, την αλληλεγγύη που γνωρίσαμε εδώ και την επιβεβαίωση του μηνύματος που προαναφέραμε: Σε αυτό τον αγώνα, όσο μακριά και αν είμαστε, κανείς δεν είναι μόνος του». Έτσι, όσοι παρακολουθήσαμε την εκδήλωση αυτή αποκομίσαμε μοναδικές στιγμές που θα μας σημαδεύουν καθημερινά. Στιγμές αγώνα που μας εμπνέουν να συνεχίσουμε, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και να συνεχίσουμε για όλα όσα ονειρευόμαστε, για την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, για την κοινωνική επανάσταση και για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Η βραδιά έκλεισε με live από τις dudettes με αμερικάνικα εργατικά τραγούδια και άλλα…

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 26 Μάη, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την ενημέρωση που έγινε από την κατάληψη Libertatia από τη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τον εμπρησμό τους από τους φασίστες κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου της 21ης Γενάρη, τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον της από τη μεριά του κράτους, την πολιτική της υπεράσπιση και το σχέδιο ανοικοδόμησης της από τους συντρόφους της συλλογικότητας και από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία οικονομικής ενίσχυσης της κατάληψης με τη συμμετοχή των theirmethlab, three way plane, okwaho και χαοτικά μπαρμπούτσαλα.

Η Libertatia δεν πυρπολήθηκε λόγω κάποιας ανευθυνότητας κάποιας αδράνειας ή αδιαφορίας. Ακριβώς το αντίθετο, οι σύντροφοί επέδειξαν το μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία των αγώνων ενάντια στον φασισμό, ανέλαβαν μια ευθύνη πολύ μεγάλη να μην εγκαταλείψουν την πόλη, έκαναν πολιτική πράξη το σχήμα «ο φασισμός πρώτα έρχεται για μένα, αλλά στο τέλος έρχεται για όλους». Όποιος παίρνει τέτοιες αποφάσεις δεν χάνεται, δεν νικιέται από το χτύπημα ενός κτηρίου. Θα την ξαναφτιάξουμε όλοι μαζί. H Libertatia θα μείνει!

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου λειτουργούσε το κινηματικό βιβλιοπωλείο του δυσήνιου ίππου, υπήρχαν πάγκοι με αναρχικό υλικό, έντυπα και εφημερίδες, έκθεση πολιτικής αφίσας, έκθεση φωτογραφίας από αυτοοργανωμένο εργαστήρι κινηματικών και ανατρεπτικών φωτογραφιών mafalda, καθώς και αυτοοργανωμένο καφενείο και μπαρ. Επίσης, τραπεζάκι με το πολιτικό του υλικό είχε και τις 2 μέρες και το Patras pride.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις: τα εκδοτικά εγχειρήματα, τις πολιτικές ομάδες, τα μουσικά σχήματα. Χωρίς τη συνεισφορά τους, η διεξαγωγή θα ήταν αδύνατη.

Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν για μας ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και ζύμωσης, αυτομόρφωσης και αντιπληροφόρησης. Είναι αφορμή για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα μας για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Για την κοινωνική επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος & συντρόφισσες – σύντροφοι