Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η καταστροφή και η λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες/κοινότητες αλλά και για όλον τον πλανήτη συνολικά, αποτελεί ένα μόνο τμήμα της άγριας επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στη φύση αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού. Πλέον, βρισκόμαστε στα όρια της διακινδύνευσης της επιβίωσης όλων των έμβιων όντων, μιας και μιλάμε για κλιματικές αλλαγές δίχως περιθώρια διόρθωσης και για μία παγκόσμια περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Οι αποψιλώσεις των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην εκποίηση του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αποτελεί κομμάτι του αφηγήματος περί «ξεπεράσματος της κρίσης» και περί «οικονομικής ανάπτυξης» και προβάλλεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος, ώστε να κάμψει εκ των προτέρων τις αντιστάσεις των τοπικών – και όχι μόνο – κοινωνιών. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανάγκη οδηγεί σε λύσεις που έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολλά απάτητα μέρη της επικράτειας με συνέπεια την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών στον Βόλο  που για την παραγωγή ενέργειας μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού από την πηγή των Σταγιατών με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα στον Αχελώο που θα πνίξει τα γύρω χωριά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κόσμος της εξουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για τον κατακερματισμό της φύσης και κατά συνέπεια της ζωής μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συζήτηση και τελικά ψήφιση του τις μέρες  που η κοινωνία βίωνε μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, ένα νομοσχέδιο με πυλώνες την «πράσινη ανάπτυξη» και την κερδοφορία σε βάρος του φυσικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τα 10 στα 15 χρόνια, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να περιοριστεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των έργων μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Επιτρέπει, επίσης, την απελευθέρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε «Περιοχές Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών» καθώς επίσης και την απελευθέρωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μέσα σε ζώνες Natura 2000, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Όσον αφορά την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε διάφορα απάτητα βουνά της επικράτειας,  στη συνέχιση των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Ήπειρο, όπως και στην πλήρη νομιμοποίηση της συνέχειας των εξορύξεων στις Σκουριές.

Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον καπιταλισμό και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από τον πρώτο καιρό μετά τη λήξη της καραντίνας. Αγωνιστές διώκονται για την δράση τους ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα, το Σάββατο στις 14 Ιουνίου η πορεία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στον Βόλο χτυπιέται λυσσαλέα από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ και η συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα που μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες χτυπιέται επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματίες. Το κράτος, λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσει κανέναν να μπει εμπόδιο στα σχέδια του για ακόμα περισσότερο κέρδος και δυστυχία.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη βρει αντίσταση από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που δεν θέλουν να δουν τον τόπο τους να καταστρέφεται για χάρη μιας «ανάπτυξης» που χτίζεται όχι μόνο σε βάρος της φύσης αλλά και των εργαζομένων, των κοινωνιών και όλου του πλανήτη συνολικά.

Εμείς, ως αναρχικοί στεκόμαστε ενάντια στην κρατική – καπιταλιστική επέμβαση στον φυσικό κόσμο, που αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς τον. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ντόπιων κοινοτήτων, αντιλαμβανόμενοι ότι ο αγώνας ενάντια στην λεηλασία της φύσης είναι ένας αγώνας ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και σε όλους όσoι προσπαθούν να υποτιμήσουν τις ζωές μας. Δεν μας τρομάζουν και δεν μας σταματάνε. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που δεν θα υπάρχει καμία μορφή εκμετάλλευσης ούτε του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμείς είμαστε οι δυνάμεις της δημιουργίας και θα μας βρουν απέναντι στα σχέδια τους για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερο κέρδος που θα έχει σαν αποτέλεσμα την φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταστροφή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό

Μαύρο και Κόκκινο