Στις 12/2/2013 οι απλήρωτοι ( ήδη από το 2011 ) εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πήραν την απόφαση να αγνοήσουν τις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας σε κατάληψη του εργοστασίου. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση-αυτοδιεύθυνση-αυτοοργάνωση. Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα παγιωμένα όρια του θεσμικού συνδικαλισμού και εφάρμοσαν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον τρόπο λήψης απόφασης καταργώντας παράλληλα οποιαδήποτε οικονομική εξουσία( ισότητα απολαβών) . Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διαδικασία γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην οποία όλα τα μέλη έχουν ισότιμη θέση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους από συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα και ο αγώνας τους συνδέθηκε με παρόμοια εγχειρήματα σε Ευρώπη, Αργεντινή, Τουρκία και Ισπανία.
Η δικαστική εξουσία αρχικά δικαίωσε τον αγώνα των εργατών και η λειτουργία του κατειλημμένου πλέον εργοστασίου συνεχίστηκε, εώς ότου η μητρική εταιρία Φίλκεραμ και η οικογένεια Φιλίππου, καταφέρουν δια της πλαγίας οδού να πτωχεύσουν τη ΒΙΟ.ΜΕ.. Μετά από τρία χρόνια αγώνων και συνεχών κινητοποιήσεων στο κατειλημμένο εργοστάσιο και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Σύριζα για νομιμοποίηση του εγχειρήματος, η ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ‘’αριστερή’’ κυβέρνηση της χώρας νίπτει τας χείρας της και αφήνει την δικαστική εξουσία να βγάλει το φίδι από την τρύπα καθώς ξεκινούν διαδικασίες εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα του εργοστασίου. Άλλωστε με κανέναν τρόπο διακυβέρνησης δεν είναι εφικτό να δικαιωθούν οι αγώνες των καταπιεσμένων.
Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε, μπορούν να απαντήσουν στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου.
Εμείς ως αναρχικοί/ές αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα αυτό ως κομμάτι των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω, ως ένα ακόμη ανάχωμα στην συνολική κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Προτάσσουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής με σκοπό την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, την συγκρότηση σωματείων βάσης και τους αγώνες των από κάτω. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ. ,και θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

Την ίδια μέρα όμως δικάζονται και αγωνιζόμενοι εργάτες της ΕΛΒΟ ύστερα από μήνυση του προέδρου του ΕΚΘ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ της ΕΛΒΟ, επειδή σε κείμενο της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» άσκησαν κριτική στους ανωτέρω αναφέροντας οτι προκηρύσσουν απεργίες-πυροτεχνήματα και τάσσονται με τα συμφέροντα των αφεντικών και οχι των εργαζομένων. Δικαίως , μιας και μιλάμε για τον ίδιο κρατικοδίαιτο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που τάσσεται με τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου, τον ίδιο συνδικαλισμό που δέχεται δίπλα του την Eldorado Gold και υπερασπίζεται το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.
Από την πλευρά μας, την πλευρά των ανέργων, των εργατών, των φτωχών, των πληβείων αυτού του κόσμου, στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΕΛΒΟ κάνοντας ξεκάθαρο ότι τα τσιράκια των αφεντικών θα μας βρουν μπροστά τους και πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Παρά μόνο από μια νέα κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

Συγκέντρωση 17/12 στις 9.00 στα δικαστήρια Θεσ/νίκης

Να μπλοκάρουμε τον πλειστηριασμό της ΒΙΟ.ΜΕ
Κατώ τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργάτες της ΕΛΒΟ

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο»

mauro-kokkino@hotmail.com

https://maurokokkino1936.wordpress.com/2015/12/15/αλληλεγγύη-στους-εργαζόμενους-της-βι-2/