biome

«Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, αφήστε αυτούς που ονειρεύονται, γιατί εμείς εδώ και 3 χρόνια ζούμε μέσα σε ένα όνειρο και θα πολεμήσουμε γι’ αυτό μέχρι τέλους γιατί όπως λέει κι ένα απόφθεγμα “Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να μας κάψει”»

 Εργαζόμενος Βιο.Με.

Εδώ και περίπου τρία χρόνια οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Θεσσαλονίκης διεξάγουν έναν δίκαιο και μαχητικό αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια. Οι απλήρωτοι (ήδη από το 2011) εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. πήραν την απόφαση να αγνοήσουν τις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας στην κατάληψη και επαναλειτουργία του εργοστασίου στη βάση της αυτοδιαχείρισης. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση-αυτοδιεύθυνση-αυτοοργάνωση. Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα παγιωμένα όρια του θεσμικού συνδικαλισμού και εφάρμοσαν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε διαδικασία γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην οποία όλα τα μέλη έχουν ισότιμη θέση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή επαναλειτουργίας του εργοστασίου δημιουργήθηκε ένα πανελλαδικό δίκτυο αλληλεγγύης ενώ ο αγώνας τους συνδέθηκε και με παρόμοια εγχειρήματα σε Ευρώπη, Αργεντινή και Τουρκία.

Μετά από τρία χρόνια αγώνων και συνεχών κινητοποιήσεων στο κατειλημμένο εργοστάσιο απέναντι στις συνεχείς απόπειρες καταστολής, απομόνωσης και αφομοίωσης του εγχειρήματος, η ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Στην προμετωπίδα αυτής της επίθεσης βρίσκεται σήμερα η δικαστική εξουσία καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού απειλώντας την ύπαρξη του κατειλημμένου και αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου.

Η δίκη για τον πλειστηριασμό έχει οριστεί για την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου οι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι καλούν ώστε να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός. Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλάι των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ. Αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα αυτό ως κομμάτι των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω, ως ένα ακόμη ανάχωμα στην συνολική κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Επίσης, στο εγχείρημα αυτό αναγνωρίζουμε και τη σημασία του ως πείραμα αυτοδιαχείρισης στο σήμερα στην κατεύθυνση του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και του οράματος για μια νέα αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία.

Από την πλευρά μας, την πλευρά των ανέργων, των εργατών, των φτωχών, των πληβείων αυτού του κόσμου, η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης, που συνδιαλέγονται με τα αφεντικά παρακαλώντας για την ελεημοσύνη τους. Ό,τι έχουν να κερδίσουν θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων τους. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών, η οργάνωση από τα κάτω της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, η επανάσταση για μια νέα κοινωνία κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης, ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου.

… μέχρι την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 26 Νοεμβρίου 11.00 π.μ.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων