ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εδώ και κάποιες δεκαετίες οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους και κατά επέκταση όλου του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, από τους χρυσοθήρες της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (συμφερόντων Μπόμπολα και θυγατρική της Eldorado Gold). Η εγκατάσταση στις Σκουριές ανοιχτού μεταλλείου χρυσού έχει σαν αποτέλεσμα την αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στο όρος Κάκκαβος, διάνοιξη στοών αποστράγγισης του βουνού, διαρροή αρσενικού, μόλυνση των υδάτινων πόρων της περιοχής από τα τοξικά βαρέα μέταλλα, διάνοιξη δρόμων-λεωφόρων για τα οχήματα της εταιρίας. Τα καταστροφικά σχέδια της Eldorado Gold και περιλαμβάνουν την καταστροφή 4000 στρεμμάτων δάσους σπάνιας βιοποικιλότητας και την αντικατάσταση τους από ένα κρατήρα διαμέτρου 2χλμ και δύο τεχνητών λιμνών για την εναπόθεση 346 εκατομμύριων τόνων αποβλήτων.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα δυναμικό και πολύμορφο κίνημα ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της Eldorado Gold οι οποίοι πραγματώνονται με την στήριξη και την βοήθεια του κράτους (ανεξαρτήτως πολιτικού διαχειριστή). Πορείες-συγκεντρώσεις, συγκρούσεις με τις κατασταλτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους της Eldorado, εμπρησμός του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός», πανελλαδικές κινητοποιήσεις, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις συνθέτουν το μωσαϊκό των αντιστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Από την άλλη μεριά, κράτος και κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία έχουν εφαρμόσει κάθε μέθοδο προκειμένου να καταστείλουν όσους αντιστέκονται και στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Πολιορκίες και αποκλεισμοί των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής από ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, εισβολές σε σπίτια και απαγωγές αγωνιζόμενων κατοίκων, δημιουργία τράπεζας DNA, προφυλακίσεις, κατασυκοφάντηση του αγώνα από τα Μ.Μ.Ε. και ταυτόχρονη προπαγάνδα υπέρ της Eldorado και των «αναπτυξιακών έργων», τραμπουκισμοί και ξυλοδαρμοί από μπράβους της εταιρίας, οργάνωση εργοδοτικού σωματείου το οποίο συναντιέται και με τα καθάρματα της χρυσής αυγής, δημιουργία ενός μισθοφορικού στρατού (αποτελούμενου από εργαζόμενους στα μεταλλεία) ο οποίος διαδηλώνει επί πληρωμή, συμμετέχει σε αντισυγκεντρώσεις, επιτίθεται μαζί με τα ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλώσεις κατοίκων και αλληλέγγυων προκειμένου να προασπίσει τα συμφερόντων των αφεντικών του, στρεφόμενος ενάντια στα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων. Η απειλή της ανεργίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την συμμετοχή ή την ανοχή σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Στις 23 Αυγούστου με αφορμή πανευρωπαϊκό κάλεσμα ενάντια στα μεταλλεία πραγματοποιήθηκε πορεία προς το βουνό όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού. Την ώρα της συγκέντρωσης για την πορεία είχαν μαζευτεί στο σημείο μεταλλωρύχοι και μάλιστα ξυλοκόπησαν ένα διαδηλωτή. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις και εκεί ξέσπασαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ τα οποία κυνηγώντας τους διαδηλωτές εγκλωβίζουν ένα λεωφορείο διαδηλωτών και πραγματοποιούν 78 προσαγωγές οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε συλλήψεις με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Παράλληλα μια διαδηλώτρια βρέθηκε χτυπημένη από μπάτσους. Οι 74 συλληφθέντες (από τους 78) αφέθηκαν την επόμενη μέρα με μια δίκη να εκκρεμεί εις βάρος τους. Οι δύο συλληφθείσες δεν έδωσαν κανένα προσωπικό στοιχείο, πέρασαν από δίκη την επόμενη και καταδικάστηκαν. Οι Andrea και Errol, οι οποίοι και αυτοί αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, κρατήθηκαν μέχρι την 1/9 στα κρατητήρια, καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκε  διοικητική απέλαση από την χώρα. Έτσι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες κάτι το οποίο δεν προτίθενται να πράξουν. Οι δύο συλληφθέντες είναι γνωστοί στις αρχές για την πολιτική τους δράση και για αυτό το λόγο είχαν και την ανάλογη αντιμετώπιση. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι κράτος και κεφάλαιο στοχοποιούν και εκδικούνται όσους αγωνίζονται ενάντια στους σχεδιασμούς τους.
Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της ζωής μας. Οι αντιστάσεις που έχουν αναπτυχθεί τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τα «αναπτυξιακά» σχέδια κράτους και κεφαλαίου δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν από πάνω μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Απαιτούμε την παύση της διοικητικής απέλασης των Andrea και Errol διωκόμενων για την πορεία στις 23/8.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης στους αγωνιστές Andrea και Errol