ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Εδώ και 1 χρόνο, έχει ξεκινήσει μια μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Εδώ και 1 χρόνο τα αφεντικά, το κράτος και οι κυβερνήσεις τους, έχουν προωθήσει ρυθμίσεις που είναι βέβαιο πως δεν αφορούν μόνο στο εμπόριο αλλά αποσκοπούν να συμπαρασύρουν κι άλλους κλάδους.

Πλήθος εργοδοτικών οργανώσεων -η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων(ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος(ΣΕΛΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων(ΣΕΤΕ)- απαιτούν να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.
Αλήθεια, υπάρχει ακόμη κανένας που έχει αμφιβολία, ότι πίσω από αυτή την παρέμβαση των βιομηχάνων, κρύβεται η προσπάθεια τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά για όλους τους εργαζόμενους;

Όσο η κυβέρνηση δεν κατοχυρώνει νομοθετικά την κυριακάτικη αργία, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο παρά τα εργοδοτικά συμφέροντα.

Η ωμή πραγματικότητα των εργαζόμενων και άνεργων δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις φανταχτερές εμπορικές βιτρίνες. Όσοι δεν είναι άνεργοι δουλεύουν με ωράρια-λάστιχο, με απλήρωτη μαύρη εργασία, με απολύσεις χωρίς αποζημίωση, και διαρκώς εντεινόμενη εργοδοτική τρομοκρατία. Κι όλα αυτά για 400 ευρώ το πολύ, απλήρωτα για μήνες. Οι ανοιχτές Κυριακές θίγουν ακόμη και τους αυτοαπασχολούμενους μικροκαταστηματάρχες αφού σημαίνουν αναπόφευκτα λουκέτα, καθώς μπροστά στα πολυεθνικά μεγαθήρια θα είναι αδύνατο να επιβιώσουν των αυξημένων εξόδων λειτουργίας.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: δεν υπάρχει διαχωρισμός εργαζόμενων-καταναλωτών. Ακόμα και όταν πάμε να ψωνίσουμε δεν παύουμε να είμαστε εργαζόμενοι. Όποιος το ξεχνάει αυτό και ετοιμάζεται για κυριακάτικα ψώνια, να ‘χει στο νου του πως σε λίγο θα δουλεύει κι αυτός Κυριακές. Οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι, οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεζόμενοι αυτού του κόσμου, δεν είμαστε απλά νούμερα και ποσοστά. Έχουμε ανάγκες, δικαιώματα και επιθυμίες που δεν χωράνε στους σχεδιασμούς τους. Έχουμε ανάγκη από πραγματικά ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο κι αυτός ούτε αγοράζεται ούτε πουλιέται στους διαδρόμους των πολυκαταστημάτων.

Η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας αποτελεί αιτία πολέμου. Και δεν αφορά μόνο στα κεντρικά πολυκαταστήματα και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Η εκμετάλλευση των εργαζόμενων είναι δίπλα μας, στις γειτονιές μας.

Ακριβώς για αυτό οι δράσεις, οι αντιστάσεις κι οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων, είναι αναγκαίο να έχουν και την ανάλογη στόχευση. Να οργανώσουμε τους αγώνες μας, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, να συνδέσουμε ανάγκες που υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους με τις ανάγκες της γειτονιάς, σπάζοντας προκαταλήψεις που διασπούν την εργατική τάξη, σε ντόπιους και μετανάστες, σε εργαζόμενους και ανέργους.

Βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Δεν δεχόμαστε την καταπίεση και την εξαθλίωση ως όρο ζωής.
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Πέμπτη 19 Μαρτίου, 6μμ, πλ. Κοραή

Την Κυριακή 5 του Απρίλη άδεια μαγαζιά, δρόμοι γεμάτοι με αγωνιζομένους ανθρώπους.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ-ΘΗΣΕΙΟΥ-ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

[Επόμενη συνέλευση Πέμπτη 26/3 στις 5μμ στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου & Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα]

askpthk.espivblogs.net