Ενάντια στα εγκληματικά σχέδια Κράτους – Κεφαλαίου

Αγώνας για τη Ζωή, τη Γη και την Ελευθερία

Ο φυσικός κόσμος για το Κράτος και το Κεφάλαιο είναι ένα ακόμα πεδίο εκμετάλλευσης και ανάπτυξης της κερδοφορίας τους. Τα καμένα δάση αποτελούν παρθένες εκτάσεις προς εκμετάλλευση, σε βουνά, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες τα οικοσυστήματα διαλύονται για να “φυτρώσουν” ανεμογεννήτριες, για να εξορύξουν αχόρταγα αέριο, μέταλλα και ορυκτά, ενώ μετά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και το νερό. Το επιχείρημα της «πράσινης ανάπτυξης» χρησιμοποιείται, ενδεδυμένο με τον μανδύα της οικολογικής ευαισθησίας, για να δικαιολογήσουν – κρατικοί φορείς και μεγαλοεπενδυτές – στις τοπικές κοινωνίες και στους από τα κάτω τις καταστροφικές τους ενέργειες. Προφανώς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται να συμπληρώσουν τις παραδοσίακες μορφές ενέργειας, με σκοπό όχι την ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών αλλά για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την καταστροφή της φύσης και την εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών που αυτή συνεπάγεται λόγω της κατακρεούργησης της γης και της υφαρπαγής των φυσικών πόρων από τα αφεντικά.

Η μεγάλη φωτιά που έκαψε την Πάρνηθα τον Ιούνη του 2007, σχετίζεται ακριβώς με όλα τα παραπάνω. Μετά από μέρες, η φωτιά σβήνει μεν αλλά αφήνει πίσω της πάνω από 48.000 στρέμματα καμένης γης – κομμάτια του βουνού που συγκαταλεγόνταν στις περιοχές NATURA 2000 και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Το μόνο που σώθηκε ήταν το καζίνο, καταμεσής του δρυμού, η διεύθυνση του οποίου αμέσως ξεκίνησε έργα ανάπλασης στα, άλλοτε γεμάτα έλατα, εδάφη χαρακτηρίζοντας την περιοχή ‘τουριστική ζώνη’. Αγωνιστές/τριες και αναρχικοί/ες ανέβηκαν στην Πάρνηθα για να αντισταθούν στα συνεχόμενα εγκληματικά και αντικοινωνικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου, ένα πεδίο αγώνα που είναι ανοιχτό μέχρι σήμερα.

Φέτος, στα τέλη Μαΐου, η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε σχεδόν 72.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια όρη, μας θύμισε με εμφατικό τρόπο τον ερχομό της ‘πράσινης ανάπτυξης΄’. Τα Γεράνεια όρη, που έχουν ταλαιπωρηθεί από πυρκαγιά και στο κοντινό 2018, είναι ακόμη μία οροσειρά προς εκμετάλλευση από το κεφάλαιο (Μυτιληναίος, Terna κ.α), αφού προορίζεται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την εξόρυξη Βωξίτη.

Εν μέσω πανδημίας και του μούδιασματος της κοινωνίας απέναντι στον κορονοϊό, η κυριαρχία βρίσκει την ευκαιρία να εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση με σκοπό την περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση των ζωών μας, τον έλεγχο και την καταστολή. Έτσι, μέσα στον ενάμιση χρόνο που αντιμετωπίζουμε την πανδημία της Covid-19 έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί μία σειρά από νομοσχέδια που καταστρατηγούν τις ζωές μας. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2020 κατατίθεται και ψηφίζεται το ‘περιβαλλοντικό’ νομοσχέδιο με το οποίο, μέσα από μια σειρά διατάξεων, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την πλήρη απελευθέρωση των καταστροφικών επενδυτικών σχεδιασμών Κράτους και Κεφαλαίου σε βάρος της φύσης και των κοινωνιών.

Από την πλευρά μας, σαν αναρχικοί, αντιλαμβανόμαστε πως η επιθετικότητα του Κράτους και του Κεφαλαίου, μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς τόπους, αλλά πάντα εκπορεύεται από το ίδιο σύστημα εκμετάλλευσης που έχουν εγκαθιδρύσει τα πολιτικά και οικονομικά μας αφεντικά. Το κράτος, οι εκάστοτε πολιτικοί του διαχειριστές και οι επενδυτές δεν μπορούν – και δεν θέλουν – να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ενέργειας, του νερού, της φτώχειας , της εξαθλίωσης, γενικά στα προβλήματά της κοινωνίας που οι ίδιοι δημιουργούν, παρά θέλουν να εξυπηρετήσουν τους αντικοινωνικούς τους σχεδιασμούς. Γι’ αυτό, μαχόμαστε για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, που θα καταργήσει τον κόσμο της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τη μητέρα γη, θα βάλει τις βάσεις για την αρμονική μας συνύπαρξη με το φυσικό κόσμο – το σπίτι μας.

Από την Πάρνηθα, τη Μεσοχώρα και τον Αχελώο, μέχρι τα Άγραφα και την Οίτη, τις Σταγιάτες, τον Βόλο και τις Σκουριές, την Κρήτη και τα νησιά…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

Στηρίζουμε το ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, 3-4 Ιούλη 2021

Aναρχική συλλογικότητα Όμικρον72 – Μέλος της Α.Π.Ο | Ο.Σ