«Οι αναρχικοί στιγματίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι επειδή μπορούν να πραγματώσουν μια γενικευμένη και αδιάκριτη σφαγή – άλλωστε δεν υπήρξε καμία τέτοια από αυτούς – αλλά επειδή το ένα πράγμα που οι εξουσιαστές φοβούνται είναι ότι πρέπει να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για τις δικές τους πράξεις»

Stuart Christie

«Είναι μια εύκολη προσέγγιση στην ελευθεριακή σκέψη να αναδείξουμε την παράνομη βία του κράτους και να την αντιπαραθέσουμε με την πλήρη μη βία μιας κοινωνίας χωρίς κράτος. Ωστόσο, είναι ανέντιμο να καρπωνόμαστε τα αγαθά χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος τους και μια ελευθεριακή κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αποφασιστικής αντίστασης. Δεν είναι μόνο ζήτημα ανατροπής της άρχουσας τάξης, αλλά το να καταστεί απολύτως σαφές ότι καμία εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει ξανά. Ο στόχος της ελευθεριακής κοινωνίας δεν είναι η «απόρριψη» των κατασταλτικών οργάνων του Κράτους. Είναι η κατάργησή τους».

Stuart Christie, The floodgates of anarchy

Ο αναρχικός αγωνιστής Stuart Christie, ιδρυτής του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού και του Cienfuegos Press και συγγραφέας του «The floodgates of anarchy», πέθανε στις 15 Αυγούστου 2020, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γεννήθηκε στη Γλασκόβη και μεγάλωσε στο Blantyre, ο Christie έγραψε ότι χρωστά στη γιαγιά του τη διαμόρφωση της πολιτικής του προοπτικής, δίνοντάς του έναν σαφή ηθικό χάρτη και ηθικό κώδικα. Η αποφασιστικότητά του να ακολουθήσει τη συνείδησή του τον οδήγησε στον αναρχισμό: «Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει ισότητα και χωρίς ισότητα δεν υπάρχει ελευθερία, και χωρίς αγώνα δεν υπάρχει τίποτα». Τον οδήγησε επίσης από την εκστρατεία κατά των πυρηνικών όπλων να ενταχθεί στον αγώνα ενάντια στον Ισπανό φασίστα δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο (1892-1975).

Στο βίντεο ο Stuart Christie εξιστορεί την αντιφασιστική αντίσταση στη μεταπολεμική Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της δικής του απόπειρας δολοφονίας κατά του δικτάτορα Φράνκο.

Μετακόμισε λίγα χρόνια μετά στο Λονδίνο, όπου και  συναντήθηκε με την ισπανική αναρχική οργάνωση Εσωτερική Άμυνα (Defensa Interior). Ο Stuart Christie καταδικάστηκε στη Μαδρίτη στις 2 Σεπτεμβρίου 1964 από στρατοδικείο σε εικοσαετή ποινή φυλάκισης. Ο συγκατηγορούμενος του, ο Φερνάντο Κάρμπαλο Μπλάνκο, καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια. Και οι δύο κατηγορήθηκαν για ληστεία, τρομοκρατία και για απόπειρα δολοφονίας κατά του φασίστα δικτάτορα Φράνκο. Ο Stuart απελευθερώθηκε το 1967 χάρη στη διεθνή πίεση που ασκήθηκε χάρη και στη βοήθεια και υποστήριξη του άγγλου φιλόσοφου Bertrand Russell και του γάλλου φιλόσοφου Jean-Paul Sartre. Μετά την απελευθέρωσή του, αφού έμεινε στη φυλακή τρία χρόνια, επέστρεψε στην Αγγλία, συνέχισε με τη συμμετοχή του στο ελευθεριακό κίνημα. Επανασύστησε τον Μαύρο Σταυρό (τον Σύνδεσμο Βοήθειας των Αναρχικών Φυλακισμένων) και ξεκίνησε την εφημερίδα Black Flag με τον αχώριστο σύντροφό του Albert Meltzer.

Αργότερα κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος της Οργισμένης Ταξιαρχίας (Angry Brigade), αλλά απαλλάχθηκε από τις σχετικές κατηγορίες.

Η αναρχική σκέψη και στάση ζωής του του Christie αναπτύχθηκε στη σκιά της ισπανικής επανάστασης, για την οποία έγραψε εκτενώς. Δημοσίευσε μια σειρά από σχετικά βιβλία, όπως The life of Quico Sabaté και η μελέτη τριών τόμων του José Peirats The CNT in the Spanish Revolution (μεταφράστηκε από τον Paul Sharkey με διορθώσεις, σημειώσεις και επιμέλεια από τον Chris Ealham) ή το ιστορικό μυθιστόρημα Ο Άνθρωπος που σκότωσε τον Ντουρούτι του συγγραφέα Pedro de Paz. Επίσης πραγματοποίησε μια πολύ σοβαρή και αξιόλογη μελέτη για τη FAI, την Ιβρηρική Αναρχική Ομοσπονδία.

Συνέχισε να λειτουργεί τον εκδοτικό οίκο Cienfuegos Press, καθώς και να πραγματοποιεί ριζοσπαστικές εκδόσεις (https://christiebooks.co.uk/). Το 2006 δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι Anarchist Film Channel, το οποίο φιλοξενεί ταινίες και ντοκιμαντέρ με αναρχικά, ελευθεριακά  και σοσιαλιστικά θέματα. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του του Granny Made Me an anarchist εκδόθηκε το 2004.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ιστότοπου http://www.katesharpleylibrary.net που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα άρθρων και δοκιμίων στην αγγλική γλώσσα για την ιστορία και τη ζωή του ελευθεριακού κινήματος.

Αφιερωμένος ως το τέλος της ζωής του στον αναρχισμό και τις εκδόσεις, o Stuart Christie συμμετείχε σε πολλά αναρχικά φεστιβάλ βιβλίου και κινηματογραφικών ταινιών, αλλά περιφρόνησε κάθε πρόταση που είχε έρθει προς αυτόν να «οδηγήσει» οποιονδήποτε οπουδήποτε.

Salud σύντροφε Stuart! Ο αγώνας συνεχίζεται…

Δήμος Π.

*Με πληροφορίες από https://www.katesharpleylibrary.net/,

https://libcom.org/ και https://enoughisenough14.org/

Δείτε επίσης

[1] Φωτογραφικό αρχείο του Stuart Christie https://www.katesharpleylibrary.net/gqnmc8

[2] Anarchy over the water: A visit to Cienfuegos Press & conversation with Stuart Christie https://www.katesharpleylibrary.net/7d7z0n

[3] Μια μπαλάντα για τον Stuart https://www.youtube.com/watch?v=QCK4jPklQ4Y

Stuart Christie (Σκωτία) Ιούλιος 1946 – (Chelmsford) Αύγουστος 2020