Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων

Απέναντι στην λεηλασία, την καταστροφή και τα κέρδη τους αγωνιζόμαστε  για ζωή, γη και ελευθερία

Τον Αύγουστο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 2 κομβικές κινητοποιήσεις για τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων. Συγκεκριμένα, στην 1η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας η δημοπρασία 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων μέσα από την οποία θα περάσει η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στην 2η κινητοποίηση θα πραγματοποιούνταν η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε τη δημοπρασία. Και στις 2 κινητοποιήσεις συμμετείχε πλήθος κόσμου, κάτοικοι της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας καθώς και άνθρωποι από τα χωριά στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.

Το Δημαρχείο και στις 2 περιπτώσεις ήταν περικυκλωμένο από δυνάμεις της αστυνομίας που επιχείρησαν με ξύλο, δακρυγόνα και κρότου λάμψης να απωθήσουν τον κόσμο που επιχειρούσε να μπει στο Δημαρχείο και να σταματήσει τη διαδικασία. Μια διαδικασία που υποτιθέμενα ήταν ανοιχτή, ενώ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η θητεία της δημοτικής αρχής (γιατί άραγε τόσο πάθος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες;).

Ο κόσμος που βρέθηκε στο Δημαρχείο με την μαχητική και αποφασιστική του στάση κατάφερε να μπλοκάρει την οικονομική επιτροπή καθώς μετά από σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας, απέκλεισε το Δημαρχείο με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαραίτητη απαρτία.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πέρα από το πρακτικό αποτέλεσμα του μπλοκαρίσματος της επιτροπής, κατάφεραν να συσπειρώσουν ένα πλατύ κομμάτι του κόσμου και να αποτυπώσουν το εύρος των ανθρώπων που εμπλέκονται στον αγώνα. Κατάφεραν να γνωστοποιήσουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση των Αγράφων, να την βάλουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και να αναδείξουν την μαζικότητα, τη μαχητικότητα και την πολυμορφία που χαρακτηρίζει τον αγώνα.

Ανέδειξαν χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος και οι δημοτικές αρχές τους αγώνες και τις αντιστάσεις που ορθώνονται απέναντι στα συμφέροντα και τα κέρδη των επενδυτών. Έδειξαν ότι για την επιβολή των συμφερόντων των επενδυτών στις κοινωνίες είναι απαραίτητες οι κατασταλτικές δυνάμεις, οι διώξεις, η εμπέδωση του φόβου, η τρομοκρατία και το τσάκισμα των αντιστάσεων.

Οι διώξεις για την κινητοποίηση έπειτα από καταθέσεις μπάτσων και πρώην δημάρχου κινούνται στο ίδιο πλαίσιο ποινικοποίησης του αγώνα και εκφοβισμού όσων κινητοποιούνται ή όσων έχουν κάθε λόγο να το κάνουν.

Ένα χρόνο μετά, ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά. Με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις στην πόλη και στο βουνό. Με διαδηλώσεις, παρουσία στο βουνό, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις σε δημαρχείο, δικαστήρια και αστυνομικό τμήμα. Με παρουσία σε άλλα μέρη που εκδηλώνεται η επιθετικότητα στην φύση και στην κοινωνία. Με άμεση κινητοποίηση κόσμου σε κάθε απειλητική κίνηση από την πλευρά των επενδυτών.

Συνεχίζουμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο του αγώνα. Με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, με όπλο την πλατιά κινητοποίηση του κόσμου αλλά και τη μαχητική του στάση. Με ανυποχώρητη, μαζική και πολύμορφη δράση. Γιατί μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια κράτους και επενδυτών. Κόντρα σε αποπροσανατολιστικές λογικές ανάθεσης, επανάπαυσης, εμπιστοσύνης σε δημάρχους και θεσμούς. Απέναντι σε καιροσκοπικές λογικές που απομονώνουν το ζήτημα των Αγράφων και το αποσυνδέουν από το ευρύτερο ζήτημα της λεηλασίας της φύσης, της ανάπτυξης, του ενεργειακού παροξυσμού, του κέρδους των λίγων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γιατί ο αγώνας στα Άγραφα αποτελεί κομμάτι των πλούσιων κοινωνικών αγώνων που διεξάγονται σε όλη την χώρα. Κι εμείς είμαστε κομμάτι των αγώνων αυτών. Από τα Άγραφα, τον Αχελώο, τις Σκουριές, τον Βόλο και τις Σταγιάτες, μέχρι την Τήνο, την Άνδρο, το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Κρήτη και την Εύβοια αγωνιζόμαστε για ζωή, γη και ελευθερία. Κι αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα σύνθημα αλλά ακρογωνιαίος λίθος της αντίληψης και της πρακτικής μας.

Θωμάς Μ.

Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων