Μετά από επικοινωνία με συντρόφους στην Κολομβία, μας απέστειλαν το παρακάτω κείμενο σχετικά με την καταστολή των αγώνων των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Πριν την αναστολή των κινητοποιήσεων λόγω του κορωνοϊού (οι οποίες τώρα εκφράζονται με δράσεις αλληλεγγύης στις φτωχές γειτονιές των πόλεων), το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε στους δρόμους, απαιτώντας μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση και ενάντια στον έλεγχο των ιδρυμάτων από μαφιόζικα και ελιτίστικα συμφέροντα. Στην περίπτωση της Αναρχικής Φοιτητικής Ομάδας (Grupo Estudiantil Anarquista), δύο ημέρες πριν από την τελευταία Εθνική Απεργία, η αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια των περισσότερων αγωνιστών της, απαγγέλοντας βαριές κατηγορίες.

*Ευχαριστούμε την συντρόφισσα Χ. από το site Tiera y libertad για την μετάφραση του κειμένου

αναδημοσίευση : https://ipposd.wordpress.com/2020/05/28/%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%cf%80/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Σε σχέση με τα γεγονότα που συνέβησαν στις 25 Σεπτεμβρίου σε διάφορα πανεπιστήμια της Μπογκοτά, ως Φοιτητική Αναρχική Ομάδα (Grupo Estudiantil Anarquista) απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αντιμετώπιση από την πλευρά του Δήμου και της Εθνικής Κυβέρνησης, των φοιτητικών διαμαρτυριών που είναι αποτέλεσμα μιας δυσαρέσκειας που οφείλεται σε αίτια τοπικού και εθνικού χαρακτήρα:

Στο Τοπικό Πανεπιστήμιο (UD), η διαφθορά και η κατασπατάληση πόρων εκ μέρους των διοικήσεων του, η οποία καταγγέλλεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και τα ξεκάθαρα δείγματα ότι το ίδρυμα ελέγχεται από πολιτικάντικα, ελιτίστικα και μαφιόζικα συμφέροντα, οδήγησε σε μία μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών και των καθηγητών του στην έδρα της Διοίκησης, που βρίσκεται στην οδό 7η με 40η. Από τη Δευτέρα, υπέστησαν βίαιη καταστολή από τα  ESMAD, η οποία οδήγησε σε πολλούς τραυματισμένους φοιτητές και σε πολλές συλλήψεις. Ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης για τις αστυνομικές καταχρήσεις, η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Javeriana, έδειξε την αλληλεγγύη της μέσα από δικές της κινητοποιήσεις και αποτέλεσε στόχο πολύ σοβαρών γεγονότων στην πανεπιστημιούπολη και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Ignacio. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η αστυνομική επίθεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, διαλύοντας βίαια την ειρηνική συγκέντρωση που διεξαγόταν στο χώρο μεταξύ του Τοπικού Πανεπιστημίου (UD) και του Javeriana και προκαλώντας συγκρούσεις γύρω από αυτά, για περισσότερες από δύο ώρες. Ωστόσο, η φοιτητική δυσαρέσκεια δε φάνηκε μόνο εκεί, αλλά εκδηλώθηκε και στην Τεχνολογική Σχολή του UD μέσω μίας συγκέντρωσης, καθώς και στα παραρτήματα στη Μακαρένα και το Βιβέρο μέσω διαρκών συνελεύσεων.

Ενώ συνέβαιναν αυτά, στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου (UPN), πραγματοποιούνταν διάφορες μορφές κινητοποίησης εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περίπου στις 4:30 το πρωί, μία ασαφούς προέλευσης έκρηξη ταρακούνησε το πανεπιστήμιο, αφήνοντας έξι τραυματίες λόγω του ωστικού κύματος, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες ατόμων που βρίσκονταν εκεί, δεν οφειλόταν σε κάποιο χειροποίητο μηχανισμό, αλλά αντιθέτως, σε εκρηκτικό τύπου χειροβομβίδα της Αστυνομίας, που είχε αφεθεί στο εσωτερικό ενός μεταλλικού κάδου μπροστά στο κυλικείο. Τα άτομα που έπεσαν θύματα αυτού του εκρηκτικού μηχανισμού, βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης, παλεύοντας να αναρρώσουν.

Λίγες ώρες μετά τα συμβάντα, η Αστυνομία και το Τεχνικό Σώμα Έρευνας (CTI) μπήκαν χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να «επιθεωρήσουν» το χώρο. Υποθέτουμε ότι δε θα αποτελέσει είδηση το να μας φορτώσουν άλλη μία ψεύτικη κατηγορία, όπως είναι πλέον σύνηθες.

Σα να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του κυρίου πρύτανη Λεονάρντο Φάμπιο Μαρτίνες, εκφράστηκε δημόσια επιπλήττοντας και καταγγέλλοντας τις πράξεις της κοινότητας, παραποιώντας την κατάσταση και παραβλέποντας ότι το αίμα των φοιτητών και ο πόνος των φοιτητών/τριών περιέχει την άμεση ευθύνη του, καθώς έκλεισε κάθε δίοδο διαλόγου και επικοινωνίας με το φοιτητόκοσμο, με το να ενεργήσει αυθαίρετα, εγκαθιστώντας μηχανήματα ανίχνευσης για την ατομική επιτήρηση του κάθε ανθρώπου που εργάζεται ή σπουδάζει εκεί, μεταξύ άλλων μέτρων που η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει καταγγείλει κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.

Οι τρόποι με τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα τόσο το Τοπικού, όσο και του Εθνικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου, έχει επιλέξει για να διαμαρτυρηθεί απέναντι στη διοίκηση των πανεπιστημίων τους, είναι ανάλογες με τις συνθήκες που έχουν επιβάλει αυτές οι διοικήσεις με το να αρνούνται το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με τις διάφορες ομάδες. Δε θέλουμε να πούμε με αυτό ότι οι μη θεσμοθετημένες οδοί ήταν η μοναδική διέξοδος για τη φοιτητική κοινότητα του κάθε πανεπιστημίου, αλλά επισημαίνουμε ότι ο πρώτος φορέας που παραβίασε την ακεραιότητα των πανεπιστημίων, ήταν η διοίκηση.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η αλληλεγγύη, η επαναστατική διάθεση και η χαρά ανακαταλαμβάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις και τους περιβάλλοντες χώρους τους, αυτή τη φορά στην έδρα του Εθνικού Πανεπιστημίου στην Μπογκοτά, στο Ανώτατο Κολέγιο της Κουντιναμάρκα (UCMC) και στις έδρες του Τοπικού Πανεπιστημίου στη Λα Μακαρένα και την Μπόσα. Ωστόσο, τα χρώματα, τα χαμόγελα και τα τραγούδια αμαυρώθηκαν πάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας (δυνάμεις της Αστυνομίας και των ESMAD), που κατέστειλαν την κινητοποίηση του φοιτητόκοσμου, αφήνοντας μερικές συντρόφισσες τραυματισμένες, καθώς και ζημιές μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα:

Στη Λα Μακαρένα, δύο φοιτητές δέχονται επίθεση με δακρυγόνο. Ένας από αυτούς στο πρόσωπο και άλλη συντρόφισσα στο κεφάλι. Στο UCMC, η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει τις πόρτες της πανεπιστημιούπολης, προσπαθώντας να αποτρέψει την κινητοποίηση, με τη συνενοχή των δυνάμεων ασφαλείας, καταστέλλοντας τη δραστηριότητα, εμπλέκοντας – επικίνδυνα – τους μαθητές του γειτονικού σχολείου Policarpa Salavarrieta, όπου ένα παιδί παθαίνει σπασμούς από τα δακρυγόνα αέρια.

Στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, περισσότερα από δέκα άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας χτυπήματος με marker, στα άκρα και στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη και την Πέμπτη γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή η διαρθρωτική και διοικητική κρίση που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, όχι μόνο της Μπογκοτά, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές τάξεις, οι άθλιες συνθήκες ζωής για την πλειονότητα του πληθυσμού προμηνύουν μία κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης που βιώνει η χώρα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλα τα άτομα που τραυματίστηκαν μέσα σε αυτές τις μέρες της κινητοποίησης και, βέβαια, και με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θεωρούμε υπεύθυνες τις δυνάμεις ασφαλείας και την Κυβέρνηση της χώρας γι’αυτό που συμβαίνει, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη κρατικής τρομοκρατίας. Δεν ξεχνάμε το αίμα και τον πόνο, θα τα θυμόμαστε διαρκώς στο δρόμο προς τον κοινωνικό και οργανωμένο αναρχισμό, στη δέσμευση μας να χτίσουμε έναν καινούριο κόσμο, αγωνιζόμενοι χέρι  – χέρι στις αίθουσες και στους δρόμους.

Απέναντι στην κρατική καταστολή, ο οργανωμένος λαός!

Μπροστά όσοι αγωνίζονται!

Αναρχική Φοιτητική Ομάδα (Grupo Estudiantil Anarquista)

Web: https://grupoestudiantilanarquista.wordpress.com/

FB page: https://www.facebook.com/grupoestudiantil.anarquista/