ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!

Το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα μέσα στη βαθιά κρίση του- οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, περιβαλλοντική και εντέλει αξιακή – επιτίθεται με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα στη φύση, στις τοπικές κοινωνίες και στον κόσμο της εργασίας. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και εξόρυξη υδρογονανθράκων, δημιουργία φαραωνικών φραγμάτων, υφαρπαγή πηγών για την ύδρευση και εξυπηρέτηση των αναγκών της βιομηχανίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη υποδούλωση των εργαζόμενων στα αφεντικά εν μέσω πανδημίας, το μόνο που υπόσχονται είναι ανέχεια, αρρώστιες και εξαθλίωση για τα πληβειακά κομμάτια της κοινωνίας, ανεπανόρθωτη καταστροφή της φύσης, αφανισμό των υπόγειων και επίγειων υδάτων, εκτοπισμό ολόκληρων χωριών. Τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά, ως νέοι κονκισταδόρες, επιχειρούν να κατακτήσουν νέα εδάφη: κάθε σπιθαμή γης, κάθε βουνό, κάθε ποτάμι, κάθε θάλασσα, κάθε νησί αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία για καπιταλιστική κερδοφορία με συνολικότερο στόχο τη διαιώνιση της παρασιτικής ύπαρξης του κράτους και του κεφάλαιου σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Και καθώς κάθε άλλο επιχείρημα μοιάζει να έχει καταρρεύσει, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με έναν μόνο τρόπο: την ωμή και οργανωμένη βία των συμμοριών του κράτους και των μεγάλων εταιρειών που λυμαίνονται τους φυσικούς και τους ανθρώπινους πόρους από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή η επιθετικότητα μέσα στην παρούσα συγκυρία, αφενός μεν αποτυπώνεται στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο των διαχειριστών της εξουσίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την αδειοδότηση και την υλοποίηση επενδυτικών έργων, ουσιαστική κατάργηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA, πλήρη παράκαμψη της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, εν λευκώ διενέργεια ερευνητικών εργασιών για εξόρυξη υδρογονανθάκων σε μια χώρα με ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα∙ αφετέρου δε εκφράζεται με τις απειλές και την καταστολή των τοπικών αντιστάσεων,όπως συμβαίνει με τις μηνύσεις του ανθρώπου του υποκόσμου και δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους και έχουν προχωρήσει σε μορφές αυτοοργάνωσης με την ανάδειξη της γενικής συνέλευσης σε μόνο αντιπροσωπευτικό όργανό της συλλογικής τους βούλησης και όπως συνέβη στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, όπου στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους κι έχουν καταφέρει να σταματήσουν – έστω και πρόσκαιρα – το έργο μπλοκάροντας τα μηχανήματα της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα κατέχει περίοπτη θέση στα ευρύτερα επενδυτικά σχέδια για το νέο θαυμαστό κόσμο που μας υπόσχονται κράτος και αφεντικά, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης » και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απλώς έρχονται να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και, περιβαλλόμενα το μανδύα της οικολογικής ευαισθησίας, να μολύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον με την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών. Κι αυτό μολονότι έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές για να παραχθεί ένα ελάχιστο ποσοστό ενέργειας. Τι σημασία έχει; Το μόνο που έχει σημασία είναι να κινούνται κεφάλαια, να τρέχει το χρήμα, να γίνονται επενδύσεις που μετά το πέρας τους θα αφήσουν πίσω τους ένα απέραντο σεληνιακό τοπίο.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, ολόκληρη η Πίνδος (Βαρνούντας, Γράμμος, Βασιλίτσα, Λύγκος, Ασπροπόταμος, Άγραφα, Οίτη) έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα, μέσα από την εγκατάσταση ενός τεράστιου αριθμού ανεμογεννητριών που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, θα αφανίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και θα εξαφανίσουν ολόκληρα χωριά από το χάρτη. Έτσι στην επαπειλούμενη καταστροφή του ποταμού Αχελώου με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του φράγματος και τη μελλοντική εκτροπή του ποταμού, έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των πανέμορφων βουνών της γύρω περιοχής με τις τερατώδεις κατασκευές ανεμογεννητριών.

Αυτά τα φιλόδοξα σχέδια για τη μετατροπή της οροσειράς της Πίνδου σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο συναντούν τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών : μετά τους κατοίκους των Αγράφων που διεξάγουν έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους, και οι κάτοικοι των χωριών της Οίτης, οι οποίοι έχουν ήδη αγωνιστεί ενάντια στις εξορύξεις βωξίτη στον τόπο τους, κινητοποιούνται ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή του πανέμορφου βουνού της Οίτης από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 37 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Ήδη για τις 15 από αυτές που αφορούν στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» έχει δοθεί έγκριση άδειας παραγωγής και αναμένεται η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ενώ για τις υπόλοιπες που αφορούν στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι και Μακρυράχη, η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Λόγω της γεωλογικής σύστασης της Οίτης, που αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα, το βουνό έχει άφθονα νερά και είναι διάσπαρτο με καρστικούς σχηματισμούς, δολίνες, σπήλαια και καταβόθρες. Το πιο γνωστό σπήλαιο είναι εκείνο της Ανεμότρυπας που βρίσκεται κοντά στο χωριό της Υπάτης. Από τα οροπέδιά της πηγάζουν τρία ποτάμια, ο Ασωπός, ο ιστορικός από την εποχή της Αντίστασης Γοργοπόταμος και ο Ίναχος που καταλήγουν στο Σπερχειό και από παντού στο βουνό αναβλύζουν πηγές. Η Οίτη έχει ένα σπάνιο οικοσύστημα και το 1966 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Οίτης για την προστασία της χλωρίδας και της άγριας ζωής του βουνού. Ο Δρυμός εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα του βουνού, από τις κορυφές Γρεβενά ύψους 2.116 μ. και Αλύκαινα ύψους 2.058 μ. μέχρι τις υπώρειές του στα 400 μ. πάνω από τα χωριά Υπάτη και Κομποτάδες, περιλαμβάνοντας μεγάλη ποικιλία εδαφών. Μεγάλης οικολογικής σημασίας είναι το οροπέδιο στη θέση Λειβαδιές όπου παρουσιάζονται τρεις τύποι λιβαδιών με εκπληκτική ποικιλία φυτών. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σχεδιάζεται να γίνει ακριβώς δίπλα στα όρια του δρυμού.

Οι κάτοικοι των χωριών της Οίτης αγωνίζονται ενάντια στη καταστροφή του μοναδικού αυτού βουνού, της χλωρίδας και της πανίδας του, που θα σημάνει και την καταστροφή της ιστορικής μνήμης και την ερήμωση των χωριών τους. Στις 24 Μάη στις 11 το πρωί, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, οργανώνουν πορεία αλληλεγγύης με αφετηρία το διάσελο της Πάθενας που θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πάθενα – Αετός – Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο –Πάθενα περνώντας από τα σημεία που απειλούνται με καταστροφή λόγω της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Είμαστε στο πλευρό τους, όπως ήμασταν στο πλευρό τους το Μάη του 2007, όταν κινητοποιήθηκαν ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Οίτη.

Σαν αγωνιστές και σαν αγωνίστριες, δεν λείψαμε και δεν λείπουμε από τα μέτωπα αγώνα για την προάσπιση της φύσης και των τοπικών κοινωνιών, υπερβαίνοντας – στο μέτρο του δυνατού – τα εμπόδια που θέτουν οι γεωγραφικές αποστάσεις : από τον ανυποχώρητο και νικηφόρο αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας και εκείνον της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και τον αγώνα στο χωριό Πουρί για τη διάσωση των τοπικών πηγών μέχρι τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της Πάρνηθας και για την απομάκρυνση του καζίνο και τον πολυετή αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του ποταμού Αχελώου καθώς και τον αφανισμό της Μεσοχώρας. Κι αυτό στην κατεύθυνση σύνδεσης του ζητήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής με το ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα : εκείνο της δημιουργίας μιας κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης, ελευθερίας που μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στα ερείπια της κυρίαρχης κρατικής και καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας. Σαν τέτοιοι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Οίτης, καθώς και σε κάθε αγώνα που επιχειρεί να μπει φραγμός στα εγκληματικά σχέδια του κράτους και του κεφάλαιου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ, ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ, ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

24 Μάη 2020 | Πρωτοβουλία αγώνα για τη γη και την ελευθερία