ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΙΕΣ

Από τον Άυγουστο του 2019, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν εισβάλλει και εγκατασταθεί μόνιμα στα Εξάρχεια ως στρατός κατοχής. Καθημερινά, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και μηχανές ΔΕΛΤΑ παρελαύνουν στους δρόμους, ακροβολίζονται στις γωνίες, κάθονται στις εισόδους των πολυκατοικιών επιχειρώντας να διαχύσουν το φόβο και την τρομοκρατία στη γειτονιά. Όλοι όσοι ζουν, εργάζονται, αγωνίζονται, ή αποτελούν θαμώνες των Εξαρχείων κινούνται εντός ενός ασφυκτικού αστυνομικού κλοιού και υπό τον διαρκή έλεγχο και επιτήρηση από εκατοντάδες ένστολους και πάνοπλους κρατικούς τραμπούκους, οι οποίοι επιπλέον παρενοχλούν τους κατοίκους, εκτοξεύουν σεξιστικές απειλές σε γυναίκες και ομοφυλόφιλους, φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, κάνουν επίδειξη ισχύος στους νεολαίους και τις νεολαίες.

Από τότε μέχρι σήμερα, το κράτος έχει εκκενώσει καταλήψεις αγώνα, αυτοοργανωμένες δομές στέγης προσφύγων και μεταναστών, έχει πνίξει με χημικά δομές αντίστασης, έχει απομακρύνει δια της βίας από την περιοχή εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, γυναίκες, άντρες και παιδιά και τους έχει φυλακίσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 18 Μάη το κράτος προχώρησε σε μια ακόμη βίαιη εκκένωση προσφυγικής κατάληψης στην οδό Θεμιστοκλέους. “Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως προσφύγισσες με παιδιά, έχασαν ξανά το σπίτι τους και την ελάχιστη προστασία που είχαν βρει. Τους μετέφεραν με κλούβες στην Πέτρου Ράλλη και μετά τους παράτησαν στο πουθενά να τριγυρνάνε άστεγοι/ες και ταλαιπωρημένοι/ες, χωρίς να χουν πουθενά να πάνε. Εκκενώνουν μια προσφυγική κατάληψη με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν κατάλληλες (σε σύγκριση με τι άραγε; με τη Μόρια που οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής;), στήνουν ένα επικοινωνιακό show και μετά τους πετάνε στο δρόμο, για να καταλήξουν στην πλατεία Εξαρχείων λίγα μέτρα από την κατάληψη που διέμεναν”. Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

Είχαν προηγηθεί, την Τρίτη 12 Μάη 2020 ο αποκλεισμός του Πολυτεχνείου, η απαγόρευση πραγματοποίησης σε αυτό ανοιχτών κινηματικών συνελεύσεων και η προσαγωγή τουλάχιστον 12 ατόμων από το χώρο του Πολυτεχνείου και τους παρακείμενους δρόμους. Ενώ το Σάββατο 16 Μάη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της προγραμματισμένης αυτοοργανωμένης λαικής στην πλατεία Εξαρχείων.

Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν εκφράσεις του κρατικού σχεδιασμού για την καθυπόταξη μίας γειτονιάς με πλούσια ιστορία αντιστάσεων, γειτονιάς σύμβολο σε διεθνές επίπεδο για τους αγώνες που δίνονται ενάντια στην εξουσία, στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Το κράτος και ο κατασταλτικός στρατός του εισέβαλαν στα Εξάρχεια κάτω από τις ενορχηστρωμένες και υστερικές κραυγές της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε. για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» και με πρόσχημα τις ναρκομαφίες και τη γιγάντωση της ναρκοπιάτσας της πλατείας. Μια συνθήκη που διαμορφώθηκε μεθοδικά από την προηγούμενη πολιτική διαχείριση και υπό την πλήρη εποπτεία των κρατικών μηχανισμών, ώστε να αποτελέσει όχημα για την κοινωνική νομιμοποίηση της συντριπτικής αστυνομικής επέμβασης που ακολούθησε -όπου απέναντι στις ναρκομαφίες δεν έκανε παρά θεαματικού τύπου επιχειρήσεις- και ξεκάθαρα στόχευε στο τσάκισμα των αγωνιστών και αγωνιστριών, την εκδίωξη των προσφύγων και μεταναστών και τη μετατροπής της περιοχής από πεδίο αμφισβήτησης και ορμητήριο αγώνων, σε ζώνη υψηλής καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα μέσα από την ιδεολογική επίθεση που προωθείται συστηματικά από τα μιντιακά φερέφωνα του Υπ. Δημοσίας Τάξης, επιχειρείται να εμπεδωθεί κοινωνικά ένα “Καθεστώς Εξαίρεσης” τόσο για τις αναρχικές και τους αναρχικούς και πολλούς άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες της βάσης όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ώστε να δικαιολογήσει κοινωνικά την αστυνομική βία πάνω τους. Να επεκτείνει εκ νέου τα όρια της δολοφονικής δράσης των σωμάτων ασφαλείας πέρα από εκεί που τέθηκαν με την εξέγερση του Δεκέμβρη.

Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και πανδημίας το κράτος αναπτύσσει μια συνολική στρατηγική προληπτικής αντιεξέγερσης μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας προκαλώντας σοβαρότατους τραυματισμούς, σε όσους και όσες συναντιούνται στις πλατείες, στην Αγία Παρασκευή, στην Κυψέλη, στο Παγκράτι, στην Άνω Πόλη ώστε να χτυπηθεί κάθε δυνατότητα οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και της κοινωνικής αμφισβήτησης. Αυτές οι επιθέσεις έρχονται ως συνέχεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια προκειμένου να ελεγχθεί ασφυκτικά κάθε σημείο της πόλης.

Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που διαγράφεται για τους από τα κάτω αυτού του κόσμου, να μην υποκύψουμε στον φόβο και τον κανιβαλισμό. Να συνεχίσουμε την μάχη απέναντι στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που επιβάλλει την φτώχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο. Να παλέψουμε για μια κοινωνία που θα προστατεύει τους ευάλωτους, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Διαδηλώνουμε το Σάββατο 23 Μάη από την πλατεία Εξαρχείων ενάντια στην αστυνομική κατοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Συνέλευση για τη Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων