ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ- ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

Γιατί γεννηθήκαμε μαζί

Και όπου και να είμαστε

έχουμε το ίδιο όνομα, την ίδια ψυχή.

Αναρχία!

Η κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο στόχαστρο της καταστολής. Τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Θέρμης, που έχει στην ιδιοκτησία του το κτίριο, ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΚΑΝΑ για να του παραχωρήσει το κτήριο, ώστε να το μετατρέψει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Είναι τόσο φαιδρά τα επιχειρήματά τους και εμφανής η υποκρισία τους, που αρκεί κάποιος να βρει ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στην διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Ο διορισμένος πρόεδρος από τον ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος μαζί με τη βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου συνεργάζονται τόσο με το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Πατούλη, αλλά και τον Ταξίαρχο της Αστυνομίας Γεώργιο Καστάνη. Κρατικά στελέχη μαζί με τον κατασταλτικό βραχίονα του κράτους, “αγωνιούν” για τις τύχες των τοξικοεξαρτημένων. Αυτοί που ευθύνονται για την εξαθλίωσή τους και την κοινωνική περιθωριοποίησή τους, επιχειρούν να παρουσιαστούν ως εκφραστές “κοινωνικής ευαισθησίας”.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάληψη Mundo Nuevo στοχοποιείται. Η τωρινή επιχείρηση αποτελεί συνέχεια του κρατικού κατασταλτικού σχεδιασμού που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια απέναντι στην πολιτική και αγωνιστική της δράση. Το 2015 υπήρξε εισαγγελική εντολή για εκκένωση προκειμένου να “αξιοποιηθεί” το κτήριο από τον Δήμο Θέρμης, ενώ το 2018 είχαμε τη δίωξη 16 ατόμων (που εν τέλει πρόσφατα αθωώθηκαν) με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο την πραγματοποίηση εξακρίβωσης των στοιχείων τους περιμετρικά του κτηρίου. Αυτή τη φορά, η κατασταλτική επιχείρηση που ετοιμάζεται από το κράτος περιλαμβάνει τον ΟΚΑΝΑ. Αυτός είναι ο φορέας που βρέθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησή του, να επιτελέσει το ρόλο του πολιορκητικού κριού και να αξιοποιηθεί για την απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης. Ενώ το πρόσχημα της κοινωνικής “αξιοποίησης” έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μία σειρά εκκενώσεων αγωνιστικών κατειλημμένων χώρων, από αυτή ή την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως της Villa Amalias, του Ορφανοτροφείου και της Villa Ζωγράφου.

Το κράτος διατηρεί πάντα στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας την καταστολή των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων δομών του αγώνα και τη στοχοποίηση των αναρχικών αγωνιστών/ριών. Η συγκεκριμένη κατασταλτική επιχείρηση εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια της εξουσίας για τον αφανισμό των αυτοοργανωμένων δομών αγώνα που υψώνουν αναχώματα στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας και είναι κομμάτι της σχεδιασμένης εγκληματοποίησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, καθώς αναγνωρίζει σε αυτές τον μόνο πραγματικό εχθρό ενάντια στην επιβολή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Μέσα στις συνθήκες γενικευμένης συστημικής κρίσης όπου η ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία εντείνεται με την επιβολή ολοένα και δυσβάστακτων όρων επιβίωσης, ελέγχου και υποταγής, οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα και οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που δεν χειραγωγούνται από τους φορείς του συστήματος και βάζουν φραγμούς στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων, βρίσκονται στο στόχαστρο της εξουσίας. Από την άγρια καταστολή των αναρχικών μπλοκ σε κεντρικές διαδηλώσεις και τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που επιχειρούν να εγκληματοποιήσουν τον αναρχικό αγώνα, από τις αστυνομικές επιθέσεις σε φοιτητές, απεργούς καθηγητές και καθηγήτριες και την ποινικοποίηση ολόκληρων σωματείων, μέχρι και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την εντατικοποίηση των όρων εργασίας, τα αναρίθμητα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, τη λεηλασία της φύσης, την επίταση του κοινωνικού ελέγχου και την τοποθέτηση μπαρών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναδεικνύεται η καταπιεστική και εκμεταλλευτική φύση του κρατικού- καπιταλιστικού συστήματος.

Απέναντι στις κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στον κόσμο του αγώνα οργανώνουμε την κινηματική μας αυτοάμυνα που θα βάλει εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εκάστοτε οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε συλλογικά και μαχητικά τις δομές του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού αγώνα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αυτοοργανωμένων και αδιαμεσολάβητων κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Από την πλευρά μας, ως αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Mundo Nuevo, ως ένα ορατό σημείο διάχυσης του αναρχικού λόγου και δράσης και αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Στεκόμαστε δίπλα στις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας που από μέσα τους γεννιέται, ανθίζει και δυναμώνει η εικόνα της απελευθερωμένης κοινωνίας και που κάθε στιγμή, όπου βρίσκονται, στην κατάληψη, στις πλατείες και στους δρόμους, μας αποδεικνύουν πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει!

υ.γ.1 Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ που δηλώνουν απερίφραστα πως στέκονται απέναντι στα σχέδια της διοίκησης να εμπλέξει τον οργανισμό στα κατασταλτικά σχέδια του κράτους.

υ.γ.2 Δεν μας εκπλήσσει η στάση του Κ.Κ.Ε που συνυπέγραψε με το ΣΥΡΙΖΑ για τη βίαιη εκκένωση της Μundo Nuevo, έχει δείξει ουκ ολίγες φορές τις διαθέσεις του απέναντι στους αναρχικούς αγωνιστές και αγωνίστριες. Αν και συνήθως επιλέγει να είναι πιο άτυπη η συμφωνία του στην καταστολή των αγωνιζόμενων που δεν βρίσκονται υπό τη σκέπη του. Από την άλλη, η επιλογή του επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκλεγμένου στο δήμο Θέρμης να συμπράξει με τα σχέδια του δήμου για βίαιη εκκένωση της κατάληψης, σηματοδοτεί, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, την τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ απέναντι στους αναρχικούς/ές και τη συμπόρευσή τους στον κρατικό κατασταλτικό σχεδιασμό των αυτοοργανωμένων αγώνων.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Αριστοβούλου & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα