ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σε μία εποχή όπου ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός επιχειρεί να εγκαθιδρυθεί: με την μονιμοποίηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, την επίταση του ελέγχου και της επιτήρησης, αλλά και τη διεύρυνση του καθεστώτος εξαίρεσης που εφαρμόζεται πάνω στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται για να γλιτώσουν από την εξαθλίωση και τον θάνατο· όπου η όλο και εντεινόμενη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνία έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο κόσμος του αγώνακαι οι αυτοοργανωμένες και από τα κάτω δομές του, μπαίνουν στο στόχαστρο της κρατικής και παρακρατικής καταστολής, προκειμένου να τρομοκρατηθούν όσοι αγωνίζονται και να αναχαιτιστούν οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, ώστε οι κυρίαρχοι να επιτύχουν την εγκαθίδρυση συνθηκών υποταγής και φόβου στο σύνολο της κοινωνίας. Ξυλοδαρμοί σε διαδηλώσεις, ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων, εκκενώσεις καταλήψεων, επιθέσεις από μισθοφόρους του κεφαλαίου σε χώρους αγώνα.

Το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου σε μια συντονισμένη επιχείρηση, κλιμάκια της αστυνομίας εισβάλλουν και εκκενώνουν το κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης προσφύγων επί της οδού Αλκιβιάδου στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο δέχεται εισβολή από δυνάμεις της αστυνομίας, παρουσία δικαστικών, οι οποίες αφού πρώτα προξένησαν φθορές, άρπαξαν 600 ευρώ από το ταμείο του στεκιού και άλλαξαν την κλειδαριά του χώρου, αποχώρησαν. Λίγες εβδομάδες πριν, η κατάληψη Στρούγκα έγινε, για ακόμη μία φορά, στόχος επίθεσης από πληρωμένους μπράβους του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη.

Η έναρξη του νέου κύματος εκκενώσεων των καταλήψεων έγινε το καλοκαίρι του 2016, με το ξεδίπλωμα μιας τεράστιας και συντονισμένης επιχείρησης εκκένωσης 3 κατειλημμένων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη: στην κατάληψη “Ορφανοτροφείο”, στην Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ και στην κατάληψη στο “Μανδαλίδειο” στη λεωφόρο Νίκης. Δομές στις οποίες στεγάζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Μία κίνηση με την οποία το κράτοςήθελε να δηλώσει πως είναι το μόνο αρμόδιο για να διαχειριστεί τα κοινωνικά προβλήματα και να τα λύσει με τον τρόπο που αυτό θέλει. Με στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

Η κυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ, ως άξιος συνεχιστής των προηγούμενων πολιτικών διαχειριστών, -που ας μην ξεχνάμε αναδύθηκε στην εξουσία αντλώντας πολιτική υπεραξία από τα κινήματα και του αγώνες που διεξήχθησαν την περίοδο 2008-2012-, δια στόματος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σε συνέντευξη που έδωσε στο μεγαλολαμόγιο δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, διακήρυξε ( μέσα σε άλλα, όπως την “κανονικοποίηση” των Εξαρχείων) και επίσημα πια πως με τις καταλήψεις θα τελειώσει. Υπάρχει κράτος, η δημοκρατία έχει κανόνες και η αριστερά τηρεί του κανόνες. Κοινωνία χωρίς κράτος δεν γίνεται.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Οι καταλήψεις στοχοποιούνται γιατί εδαφικοποιούν και κοινωνικοποιούν τις αντιστάσεις και τους αγώνες των από τα κάτω, που αποτελούν αναχώματα στην καπιταλιστική και κρατική επέλαση. Γιατί, ως ορατά πεδία ελεύθερης συνεύρεσης και κινηματικού διαλόγου, λειτουργώντας με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της οριζοντιότητας, της αντιιεραρχίας, της αλληλεγγύης, αποτελούν εικόνα από το μέλλον μίας απελευθερωμένης κοινωνίας και την τρανή απόδειξη πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος που δεν στηρίζεται στην διαιώνιση της ταξικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην απομύζηση κάθε φυσικού πόρου λεηλατώντας τη φύση, αλλά οικοδομείται μέσα από αυτοοργανωμένες, συλλογικές και οριζόντιες δομές όπου οι άνθρωποι βρίσκουν τους τρόπους να απαντήσουν οι ίδιοι στις ανάγκες τους.

Η επίθεση εναντίον των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων δομών αγώνα αποτελεί επίθεση στο σύνολο του κόσμου του αγώνα που παλεύει για την οικοδόμηση μίας άλλης κοινωνίας. Μίας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ

 

 

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Αριστοβούλου & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα

antipnoia.espivblogs.net