Μαθητική πορεία Προπύλαια 7/11 12:00

 ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Για άλλη μια φορά οι μαθητές δεν είναι στα σχολεία τους, αλλά στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ζωή και την αξιοπρέπεια που τους ανήκουν. Μια ζωή που χάνουμε λεπτό το λεπτό μέσα στο σχολείο-καταπιεστή. Μια αξιοπρέπεια που καταπατείται καθημερινά και με δεκάδες αφορμές. Καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ,  ελλείψεις καθηγητών, υλικών και σχολικών βιβλίων, σχολεία χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, λιποθυμίες μαθητών λόγω πείνας, επικίνδυνες κτιριακές υποδομές, καταπιεστικοί σχολικοί κανονισμοί, οι οποίοι εφαρμόζονται με εξίσου καταπιεστικές ποινές, κατάχρηση εξουσίας από μεριάς πολλώνκαθηγητών, ένα εξεταστικό κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται στον ανταγωνισμό, μας εξοντώνει και σκοτώνει κάθε δείγμα δημιουργικής και ελεύθερης σκέψης, η παραπαιδεία των φροντιστηρίων που είναι πια αναπόφευκτη, καταργώντας στην ουσία την «δημόσια και δωρεάν παιδεία», η πίεση των Πανελληνίων εξετάσεων που μας οδηγεί όλους στο άγχος και την αγωνία, κάποιους δυστυχώς μέχρι και στην αυτοκτονία. Αναλογιζόμενοι όλα αυτά -και άλλα τόσα που δεν χωρούν σε ένα φύλο χαρτί- έχουμε κάθε καλό λόγο να οργανωθούμε ως μαθητική κοινότητα και να παλέψουμε, στον δρόμο και στα σχολεία μας, διεκδικώντας την ζωή που μας ανήκει. Να απαιτήσουμε :

  • Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά στο σχολείο, για όλους όσους την χρειάζονται.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές.
  • Κάλυψη των συνεχών ελλείψεων με χρήματα από τα κρατικά ταμεία.
  • Ακύρωση της κατάργησης ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, τέλος στις απολύσεις καθηγητών.
  • Άμεση ένταξη στα σχολεία όσων παιδιών μεταναστών/προσφύγων το επιθυμούν.
  • Μια μαθητική κοινότητα ανοιχτή προς όλους, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
  • Άμεσο μπλόκο στα απεχθή μέτρα, σαν αυτό τις μαθητείας, τις Προτάσεις της Επιτροπής Διαλόγου και το σχολείο-κάτεργο που θα μας επιβάλουν.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

   Όλοι γνωρίζουμε ότι μαθητικές συγκεντρώσεις και πορείες, όπως αυτή της 7ης Νοέμβρη, καλούνται από «συντονιστικές επιτροπές σχολείων/μαθητών/ΕΠΑΛ» κ.τ.λ. Όμως ταυτόχρονα, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει οτιδήποτε περισσότερο για αυτές τις «επιτροπές», οι οποίες μας καλούν μάλιστα στους δρόμους! Κανείς δεν γνωρίζει πότε και που αυτές συνεδριάζουν, ποιοι τις καλούν και τις οργανώνουν, πώς και με τι κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις στο εσωτερικό τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι λίγοι κάποιοι που συμμετέχουν στις συντονιστικές επιτροπές χωρίς να ζητούν την γνώμη κανενός, αποφασίζουν για σημαντικά θέματα που αφορούν όλους/ες  όσους/ες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και «καθοδηγούν» κατά πως τους βολεύει καλύτερα. Ενίοτε, μπορεί να μας κάνουν την «χάρη» να καλέσουν σε κάποια ανοιχτή συνέλευση, στην οποία όμως τελικά περνάει πάντα το δικό τους.

Γιατί άραγε τέτοια μυστικοπάθεια;Γιατί άτομα και ομάδες, όπως αυτά πίσω από τις (υποτίθεται «απολίτικες») μαθητικές επιτροπές, επιθυμούν σαν επίδοξοι καθοδηγητές να κατευθύνουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους στις κομματικές οργανώσεις, στις οποίες οι ίδιοι ήδη ανήκουν. Γιατί αυτοί που πλασάρουν τους εαυτούς τους ως «απλά μαθητές» είναι στην πραγματικότητα μέλη κομματικών νεολαιών, από τις οποίες παίρνουν πολιτική γραμμή. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όποιος έχει ασχοληθεί με την οργάνωση των μαθητικών κινητοποιήσεων και επιλέγει να μην εθελοτυφλεί, γνωρίζει πολύ καλά πως αυτές οι «επιτροπές» κατευθύνονται από μέλη και καθοδηγητές της ΚΝΕ και γενικότερα του ΚΚΕ. Ο λόγος που αυτά τα άτομα δεν θα παραδεχτούν ποτέ τις σχέσεις τους με τις κομματικές τους νεολαίες είναι πολύ απλά ότι, αν τις γνώριζε, η μαθητική κοινότητα θα τους γυρνούσε κατευθείαν την πλάτη και θα οργανωνόταν για να πάρει τον μαθητικό αγώνα στα χέρια της. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο φροντίζουν συνεχώς να απομονώνουν, να λοιδορούν και να φιμώνουν όποιον εκφράζει απόψεις αντίθετες από τις δικές τους, όποιον τολμά να συμμετέχει στον αγώνα εκφράζοντας τα δικά του ιδανικά, όποιον αντιστέκεται στο καπέλωμα και την κομματικοποίηση και ενημερώνει τους συμμαθητές του για αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως αυτές οι επιτροπές καταφέρνουν να πηγαίνουν τον αγώνα μας πίσω, αποτελούν τα χαρακτηριστικά που παίρνουν οι κινητοποιήσεις τις οποίες διοργανώνουν. Εθιμοτυπικές πλέον πορείες κάθε χρόνο, στην ουσία απλές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας, όπου περιμένουμε υπομονετικά μέχρι με κάποιο άγνωστο τρόπο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, αντιπρόσωποι των συγκεντρώσεων που συνομιλούν με υπουργούς-γενικούς γραμματείς-δημάρχους ώσπου να ξαναβγούν και να επιβεβαιώσουν αυτό που ξέρουμε ήδη όλοι, δηλαδή πως δεν κατάφεραν τίποτα. Κάτι απολύτως λογικό αφού τίποτα δεν κερδίζεται με παρακάλια, όσο δυνατά και αν τα φωνάξουμε.

  Αν οι μαθητές δεν απομονώσουν τέτοια στοιχεία κομματικοποίησης, καθοδήγησης και καπελώματος, τότε ο αγώνας και τα δίκαια αιτήματα του δεν θα προχωρήσουν ποτέ, αλλά θα παραμείνουν γόνιμο έδαφος για την στρατολόγηση μελών και τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΚΝΕ (και της κάθε ΚΝΕ).

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ

Ως συλλογικότητα αναρχικών μαθητών και μαθητριών από διάφορες περιοχές και σχολεία της Αθήνας, στηρίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων του. Καταλήψεις σχολείων, μαθητικές πορείες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, κινήσεις πληροφόρησης των συμμαθητών/τριών μας, δυναμικές παρεμβάσεις, συγκρούσεις με τους μπάτσους : όλα τα μέσα δράσης πρέπει να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του αγώνα μας, αφού όλα τους (το καθένα με τον δικό του τρόπο) αποτελούν μέσα πίεσης απαραίτητα για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Όπως προαναφέραμε, τίποτα, ποτέ και πουθενά δεν κερδήθηκε με παρακάλια.

Συμμετέχουμε στα κινήματα για την ικανοποίηση των επίκαιρων αιτημάτων της μαθητικής κοινότητας, όμως δεν σταματάμε εκεί.Αγωνιζόμαστε για μια πραγματικά ελεύθερη μόρφωση, στη οποία θα έχουν όλοι και όλες πρόσβαση και την δυνατότητα να την φέρουν στα δικά τους μέτρα, σύμφωνα με τις δικιές του ανάγκες. Θέλουμε ένα σχολείο που να έχει στο κέντρο του τον ίδιο τον μαθητή και τις επιθυμίες του, όχι τις ανάγκες της αγοράς και του καπιταλιστικού συστήματος και τις ορέξεις των μικρών και μεγάλων αφεντικών. Επιλέγουμε να οργανώσουμε στο εδώ και το τώρα τις αντιστάσεις μας ενάντια στο εκπαιδευτικό (και όχι μόνο) σύστημα, να συγκρουστούμε με το κράτος, το κεφάλαιο και τους προστάτες τους. Στεκόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την εξουσία και όλες τις ιεραρχικές δομές. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τους αγώνες των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου ενάντια στους καταπιεστές τους, τους καταπιεστές όλων μας. Απέναντι σε κράτος-φασίστες-αφεντικά οδεύουμε προς μια κοινωνία αλληλεγγύης και συντροφικότητας, απαλλαγμένη από εξουσιαστικούς θεσμούς και συμπεριφορές, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ισότιμα από όλους. Μια κοινωνία όπου ο καθένας θα συμμετέχει στην παραγωγή σύμφωνα με τις δυνατότητες του και θα απολαμβάνει τα προϊόντα της ανάλογα με τις ανάγκες του. Τα θέλουμε όλα, για όλους. Και θα τα κερδίσουμε.

Όλοι/ες στα Προπύλαια στις 7/11 στις 12:00

 

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό χώρο (Αθήνα)

Mail επικοινωνίας: sma-a@espiv.net

Blog: sma-a.espivblogs.net

Facebook: Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό χώρο