ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ EXPO 2015
Αντίθετα με την περιρρέουσα αντίληψη για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως «ουδέτερου» νομικού εργαλείου, το οποίο δήθεν κατ΄ εξαίρεση χρησιμοποιείται σήμερα, «σε συνθήκες κρίσης», για την καταστολή κοινωνικών-ταξικών αγώνων, το ίδιο φέρει στον πυρήνα του αυτήν ακριβώς την πολιτική στόχευση.
Αντικαθιστώντας παλιότερες διακρατικές συμφωνίες έκδοσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, το ΕΕΣ ήρθε να αποτυπώσει σε δικαστικό επίπεδο το εξουσιαστικό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου χώρου εκμετάλλευσης, ελέγχου και καταστολής που λειτουργεί σαν ορμητήριο για την καπιταλιστική επίθεση πέρα από τα σύνορά του, σαν φρούριο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν στην επικράτειά του και σαν μια αχανής φυλακή στο εσωτερικό…[i]
Αποτελεί πτυχή του μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και συνδέεται με μια μακρά διαδικασία πολιτικών και οικονομικών ολοκληρώσεων για την επέκταση της καπιταλιστικής λεηλασίας και την εμπέδωση της τρομοκρατίας του Κράτους, στην κατεύθυνση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.
2001: Στην αυγή των μεγάλων διεθνών κινητοποιήσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας – που με έμπνευση τη ζαπατιστική εξέγερση συγκλόνισαν το Σηάτλ και έναν χρόνο αργότερα την Πράγα, όπου διεξαγόταν η συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας – πραγματοποιείται στη Μαδρίτη η 1η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Τρομοκρατία. Σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν και οι επικεφαλής των αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, ενώ διοργανώνεται από την Europol και το ισπανικό υπουργείο εσωτερικών. Κατά τη διάρκειά της, τονίζεται η ανάγκη διεύρυνσης του όρου «τρομοκρατία», με τον ισπανό υπουργό Oreja να αναφέρει πως «δεν πρόκειται απλώς για μια ομάδα κομάντος, αλλά για ένα σχέδιο που προσπαθεί να βρει ρίζες στην κοινωνία και για να την καταπολεμήσουμε είναι επίσης αναγκαίο να αγωνιστούμε ενάντια στις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και επικοινωνιακές δομές που την στηρίζουν και την τρέφουν». O ίδιος αναγνωρίζει την προτεραιότητα θέσπισης ευρωεντάλματος, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια των περίπλοκων διαδικασιών έκδοσης.
Προϊόν της συνόδου είναι το Έγγραφο της Μαδρίτης, στο οποίο τίθεται μεταξύ άλλων ως αντικείμενο η καταστολή της «αναρχικής τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού», φωτογραφίζοντας κυρίως τις διεθνείς διαδηλώσεις.
«Στην πορεία της συνόδου, ο γενικός διευθυντής της Ισπανικής Αστυνομίας Juan Corito είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία “ομάδας ερευνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των ριζοσπαστικών ομάδων που δρουν στις τρεις χώρες”. Είναι η πρώτη φορά που ομάδες “ριζοσπαστών” ή “αναρχικών” εισέρχονται επίσημα στο πεδίο δράσης της Europol, και δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει αμέσως μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που έλαβαν χώρα στην Πράγα και, παράλληλα με τη Σύνοδο της Μαδρίτης, στο Νταβός. (…) Όσον αφορά την ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων, στο Έγγραφο της Μαδρίτης προτείνεται η εφαρμογή κοινής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ανάμεσα στα κράτη μέλη (…), η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης (…) και η προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Εντάλματος Έρευνας και Σύλληψης». [ii]
2002: Μέσα στο περιβάλλον της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας, με τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ καταλήγει στην «Απόφαση-πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών».
2004: Τα κράτη μέλη ενσωματώνουν πλέον το ΕΕΣ στο εθνικό τους δίκαιο (με εξαίρεση την Ιταλία που το εφαρμόζει από το 2005 και μετά), αφού έχει προηγηθεί η ομογενοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, των αντιτρομοκρατικών νόμων.
Μιλάνο, 1η Μάη 2015
Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού καλέσματος, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών από την Ιταλία και άλλες χώρες κατεβαίνουν στους δρόμους του Μιλάνου για την εργατική πρωτομαγιά, αλλά και ενάντια στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2015 και όσων αυτή αντιπροσωπεύει: τη θεοποίηση του εμπορεύματος, την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, την αποστείρωση και τον εξευγενισμό της πόλης, την καταστολή στεγαστικών και πολιτικών καταλήψεων που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της διοργάνωσής της. Η πόλη βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς, με το ιστορικό της κέντρο αποκλεισμένο με σιδερένιους φράχτες και ασφυκτική αστυνομική παρουσία. Αψηφώντας το κλίμα της κρατικής τρομοκρατίας, στην πορεία συμμετέχουν πλήθος κοινωνικών, ταξικών και πολιτικών συλλογικοτήτων –σωματεία βάσης, καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα, μεταναστευτικές κοινότητες, φοιτητές κ.ά– και κατά τη διάρκειά της ξεσπούν συγκρούσεις με την αστυνομία στα σημεία όπου οριοθετείται η «απαγορευμένη ζώνη».
Μία μέρα μετά, προσάγονται από την αστυνομία πέντε φοιτητές από την Ελλάδα, στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών στο Μιλάνο, κατά την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο και με μοναδικό κριτήριο την παρουσία τους σε έναν χώρο αγώνα. Στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2015, ημέρα γενικής απεργίας
Η ελληνική αστυνομία εισβάλλει στα σπίτια όπου διαμένουν οι πέντε φοιτητές-μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής και τους συλλαμβάνει με βάση Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την έκδοσή τους στην Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά που το ΕΕΣ εφαρμόζεται σε βάρος αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς κοινωνικές-ταξικές κινητοποιήσεις. Μετά τη μονοήμερη κράτησή τους στην Ασφάλεια, οδηγούνται στο Εφετείο και αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους εν αναμονή δικαστικής απόφασης για την έκδοσή τους. Διώξεις ασκούνται επίσης σε πέντε αγωνιστές από την Ιταλία, οι τέσσερις από τους οποίους προφυλακίζονται. Τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια βασίζονται σε ιταλικό νόμο της εποχής του Μουσολίνι, που ουσιαστικά ανάγει σε κακούργημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση.
Στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου 2016 εκδικάζεται στο Εφετείο το αίτημα της έκδοσης των πέντε αγωνιστών φοιτητών από την Ελλάδα στις ιταλικές αρχές. Είναι υπόθεση όλων των αγωνιζόμενων από τα κάτω να την αποτρέψουμε, με όπλο μας την αλληλεγγύη να βάλουμε φραγμό στις νέες αναβαθμισμένες κατασταλτικές μεθοδεύσεις, να αντεπιτεθούμε στην κρατική και διακρατική τρομοκρατία.
Αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς» –
μέλος της ΑΠΟ (Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία συλλογικοτήτων)