Η 7η συνδιάσκεψη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Μαϊου αντίστοιχα, στην Κατάληψη Mundo Nuevo στην Θεσσαλονίκη. Το διήμερο ξεκίνησε με την ανοιχτή διαδικασία, κατά την οποία οι συλλογικότητες της ΑΠΟ τοποθετήθηκαν για την πολιτική και κοινωνική συγκυρία καθώς και για την δράση της οργάνωσης το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της Συνδιάσκεψης. Την ανοιχτή συζήτηση παρακολούθησαν η αναρχική μαθητική ομάδα Αταξία και η αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εσωτερικές συζητήσεις των συλλογικοτήτων της ΑΠΟ, οι οποίες περιλάμβαναν απολογισμό της πολιτικής κίνησης της οργάνωσης, των οργάνων και των θεματικών της ομάδων. Επιπλέον, σχεδιάστηκε η κατεύθυνση της κίνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο μας βρίσκει στην επαύριο της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από το κράτος σε συνδυασμό με την επίταση της κρατικής καταστολής, που στόχο έχει το τσάκισμα των ταξικών και κοινωνικών αντιστάσεων, μέσα στις ευρύτερες διαδικασίες κρατικής και καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης για τον πλήρη μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή από τις ιθαγενικές κοινότητες της Τσιάπας που μετά την εξέγερση της πρωτοχρονιάς του 1994 χτίζουν την αυτονομία τους, οι Ζαπατίστας έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους για την Ευρώπη, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή από αυτή των κονκισταδόρων και στέλνοντας στους από τα κάτω όλης της γης ένα ακόμα μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά. Από την πλευρά μας προετοιμαζόμαστε να τους υποδεχτούμε στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα, στις γειτονιές και τους δρόμους, στα βουνά και τα ποτάμια.

Η ΑΠΟ εκφράζει, από τη στιγμή της συγκρότησής της, μια ανοιχτή πρόταση για τους αναρχικούς που αναφέρονται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα και στην κοινωνική επανάσταση· μια διαρκή πρόταση για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του αναρχικού κινήματος. Με δεδομένη πως η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επιλογή ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αιχμή του δόρατος της συνολικής επιχείρησης αλλαγής του κοινωνικού τόπου σε μία δυστοπία εκμετάλλευσης και υποταγής και έχοντας την εκτίμηση της υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών μας, συνυπολογίζοντας εκείνους με τους οποίους βαδίζουμε μαζί και επιδιώκοντας να βρεθούμε στο πλάι ακόμα περισσότερων. Για την οργάνωση της άμυνας απέναντι στην επέλαση του κράτους και των αφεντικών και έχοντας ως ορίζοντα τη γενικευμένη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση. Με συνέπεια στα ταξικά και κοινωνικά μέτωπα αγώνα που θέτουν φραγμούς στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας σήμερα και έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της μόνης ζωής που αξίζει να βιωθεί: Αυτής στα λαϊκά συμβούλια της κοινωνικής επανάστασης.

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων