Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια όλο και αυξανόμενη επίθεση του κεφαλαίου στο περιβάλλον. Η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η καύση απορριμάτων και συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενέργειες που προωθούνται μέσω μεγάλων επενδητικών σχεδίων με πρόφαση την ”ανάπτυξη”. Το κράτος, μέσω της τωρινής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ, επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα παρθένα οικοσυστήματα με το καινούριο νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας» σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές οδηγίες». Στις 4 Μαΐου λοιπόν κατατέθηκε στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και σε διάστημα μόλις 2 ημερών υπερψηφίστηκε. Ενώ το σύστημα υγείας κατέρρεε, η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και να φανεί «υπεύθυνη». Ο ύπουλος τρόπος και χρόνος που το κράτος και το επωφελούμενο εξ αυτού κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν ένα ακόμη πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία είναι ενδεικτικός της καταστρεπτικότητας των νέων αυτών μέτρων: από τη μια διαθέτουν το ήμισυ του πολυνομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση -καταστρατηγώντας ακόμη και τα ίδια τους τα αστικο-δημοκρατικά προσχήματα- και από την άλλη δράττουν την ευκαιρία που τους δίνεται από την πανδημία για να την βγάλουν καθαρή αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο βασικότερος στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι να επικαιροποιήσει τον νόμο με την από καιρό ισχύουσα πραγματικότητα: δίνεται δηλαδή και επίσημα πια το πράσινο φως για την επέμβαση των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και των (λεγόμενων) Α.Π.Ε. σε προστατευόμενες περιοχές (περιοχές Natura 2000) -γεγονός ειρωνικό στη βάση του αφού οι Α.Π.Ε. υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη χρήση υδρογονανθράκων- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκληρωτική καταστροφή των οικοσυστημάτων αυτών στο όνομα του κοντόφθαλμου -και επικίνδυνου για την ανθρωπότητα- κέρδους ενός μικρού αριθμού… ιδιωτών! Διευρύνει δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο για τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Ενδεικτικό της απερισκεψίας των ανθρώπων αυτών που με τόσο ζήλο προσπαθούν να καταστρέψουν περαιτέρω την γη, το νερό και τον αέρα -με νομοσχέδια εν καιρώ πανδημίας- είναι οι όλο και αυξανόμενες επιστημονικές φωνές που μιλούν για τον ρόλο που παίζει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η επέμβαση σε αυτό και η μετέπειτα αλόγιστη επέκταση των ανθρώπων στα κατεστραμμένα αυτά τοπία και η επαφή τους με την πληγείσα άγρια ζωή στην μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, όπως αυτή του ιού SARS-CoV 2. Μέσα από τις καταστροφικές διατάξεις το νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ παραχωρεί τον ελέγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και καταργεί τους αυτοτελείς φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μεταφέροντας την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων σε έναν κεντρικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον λόγο από την τοπική κοινότητα.

Απέναντι στην καταστροφική αυτή πολιτική έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιστάσεις κατά τόπους, οι οποίες συμβάλλουν σε έναν συνολικό αγώνα, απέναντι στις οποίες το κράτος κάνει ξεκάθαρη τη θέση του με επιθέσεις, απειλές καθώς και διώξεις ανθρώπων που αγωνίζονται. Την Τρίτη 2 Ιουνίου παραδόθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Καρδίτσας κλήση σε 4 αγωνιστές για δίκη στις 10 Ιουλίου στην Καρδίτσα που αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο, όταν και μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους αντίστοιχα στους Σταγιάτες Βόλου ο Δήμαρχος Α.Μπέος επιτίθεται με μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους. Τέλος το Σάββατο 13/6 η πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών δέχτηκε αναίτια επίθεση από τους μπάτσους μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ. Η αστυνομία επιτέθηκε σε μια πορεία με οικογένειες, παιδιά, άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών.

Όσο λοιπόν η διαχείριση παραγωγής ενέργειας θα βρίσκεται στα χέρια των κρατών και όχι των κοινωνιών, στα χέρια των ιδιωτών του κεφαλαίου που απομυζούν παρασιτικά ολόκληρο τον πλανήτη -είτε τις έμβιες, είτε τις άβιες υπάρξεις του- οχυρωμένοι μέσα στις επαύλεις τους, με μόνο γνώμονά τους την προσωπική ματαιοδοξία τους, τόσο θα καταστρέφεται -ανεπανόρθωτα πολλές φορές- το φυσικό περιβάλλον, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι ο άνθρωπος… Εμείς από τη μεριά μας στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι αυτές οι ίδιες που θα δώσουν ζωή στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και αγωνιζόμαστε μαζί τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των φυσικών πόρων, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 14/6

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό // μέλος της Α.Π.Ο.-Ο.Σ.